Om de lucht in de woning gezond te houden, is het belangrijk te ventileren. Zeker nu woningen steeds beter geïsoleerd zijn en er luchtdicht gebouwd wordt, is een mechanisch ventilatiesysteem een must. De binnenlucht kan immers niet meer vanzelf door kieren of spleten ontsnappen… Een gecontroleerde centrale ventilatie moet dan zorgen voor een constante luchtregeling en circulatie van zuurstof waardoor de kwaliteit van de binnenlucht op peil blijft. Bij nieuwbouw en grondige renovaties is het in België trouwens verplicht om rekening te houden met ventilatie en zal de kwaliteit van het ventilatiesysteem de EPB-score van de woning mee bepalen.
Maar we hadden het over de noodzaak van een goede ventilatie voor de gezondheid van de bewoners. Gezonde binnenlucht kan je vandaag alleen garanderen door 24 uur per dag mechanisch te ventileren. Alleen door een ventilatie unit te installeren krijg je een optimale toevoer van verse buitenlucht en afzuiging van vervuilde binnenlucht, én blijft de kamerlucht vochtvrij. Een slechte ventilatie in de woning kan leiden tot te weinig zuurstof en meer CO2 in de lucht. Gevolg: je voelt je sneller moe, kan je moeilijk concentreren, je prestaties verminderen, je slaapt slechter… De ramen openzetten heeft weinig zin omdat je ze moeilijk de hele dag kan laten openstaan én het voor een onaangename tocht (en verkoudheden) kan zorgen. Een ventilatiesysteem plaatsen is de enige juiste oplossing. Zo hou je het CO2-gehalte perfect onder de 1.000 ppm.
Een mechanisch ventilatiesysteem is bovendien geschikt voor allergielijders en vermindert het risico op luchtwegaandoeningen. Schadelijke stoffen in de kamerlucht worden snel en efficiënt naar buiten afgevoerd. Met optionele fijnfilters kan je schadelijke stoffen (pollen, fijnstof, insecten…) ook makkelijk buiten houden.
Last but not least zorgt een constante luchtcirculatie ervoor dat de lucht in de woning vochtvrij blijft. Vocht krijg je door te koken, te wassen en gewoon te ademen. Een goede ventilatie voert de vochtige lucht af. Zo voorkom je condensatie en schimmelvorming, vooral in vochtige ruimtes (keuken en badkamer) én gezondheidsproblemen.
Naast een positief effect op de gezondheid verhoogt een permanente ventilatie in huis ook het wooncomfort. Onaangename tochtstromen, kookgeurtjes, tabaksrook,… Met een mechanisch ventilatiesysteem wordt de lucht in de woning 24 uur per dag automatisch ververst. Eenmaal het systeem is ingesteld heb je er dus geen omkijken meer naar en is het genieten van verse, zuivere lucht. In alle stilte, want het geluidsniveau van een moderne huisventilatie ligt uiterst laag.
En nog extra comfort: bij een ventilatiesysteem D zoals de ComfoAir PRO 300 wordt de lucht meteen op de gewenste temperatuur gebracht. Zo wordt in de winter de warmte uit de afgevoerde binnenlucht gerecupereerd om de koudere aangevoerde buitenlucht mee op te warmen. In de zomer kan de warme buitenlucht worden gekoeld met de frissere afgevoerde binnenlucht. Dat voelt niet alleen aangenaam aan, maar levert ook een energiebesparing op.
Naast de gezondheid en het comfort van de bewoners kan een ventilatiesysteem ook de energie-efficiëntie van moderne luchtdichte gebouwen bevorderen. Met een WTW unit (warmteterugwinning ventilatie zoals ComfoAir PRO 300) kan er tot 95% van de afgevoerde warmte worden gerecupereerd en dat levert een aanzienlijke besparing op. Maar je kan evengoed koude terugwinnen om de lucht die op warme dagen in de woning gaat af te koelen. Zo hoeft de airco of warmtepomp minder hard te draaien waardoor het energieverbruik en de energierekening daalt.
Als je het slim aanpakt kan de totale kostprijs van een ventilatie installatie zelfs nog voordeliger uitvallen. De ventilatiesystemen zijn tegenwoordig zo ontwikkeld dat ze snel en eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd en makkelijk te onderhouden zijn. Ze werken niet alleen zuinig en leveren een lagere energierekening op. Ze houden ook de installatiekosten en onderhoudskosten onder controle.
Tot slot nog dit: een kwalitatief en duurzaam ventilatiesysteem draagt bij aan de waardeverhoging en het waardebehoud van een woning. Een extra argument om voor een modern evenwichtig ventilatie- en luchtafvoersysteem, bij voorkeur met warmterecuperatie, te opteren.
Welk type ventilatie de meeste voordelen oplevert? Ventilatie D of C? Dat hangt af van het bouwproject en de wensen van de bewoners. Onze adviseurs geven graag meer toelichting.
Algemeen verzoek
Naar contactformulierVentilatieberekening aanvragen
Naar contactformulierVerzoek om interventie
Naar contactformulier