Ventilatiesysteem reinigen voor een gezond binnenklimaat

Het ventileren van een woning of appartementsgebouw is een continu proces van lucht aanvoeren en weer afvoeren. Dat gebeurt deels natuurlijk of volledig mechanisch, afhankelijk van het gekozen ventilatiesysteem. Omdat er hierdoor echter ook stof, bacteriën en andere vuildeeltjes in de centrale afzuiging kunnen terechtkomen, is het noodzakelijk het hele ventilatiesysteem (van de buizen en luchtventielen tot de mechanische ventilatiebox of balansventilatie-unit) na verloop van tijd te reinigen. Dat is vooral bij ventilatiesysteem C, en nog meer bij systeem D, uiterst belangrijk.

Stelt u het uit om de installatie te onderhouden, dan loopt u het risico op een verminderde luchtkwaliteit en gezondheidsklachten als gevolg van een slechtere doorstroming van verse lucht in de leefruimtes. Een lager debiet of minder zuurstof kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, een gevoel van moeheid, geïrriteerde luchtwegen, concentratiemoeilijkheden,… Bovendien kunnen er ook vochtproblemen optreden bij een gebrekkige verluchting van de badkamer of keuken en riskeert u een hoger energieverbruik omdat de klimatisatie niet efficiënt werkt.

Naast fysieke gevolgen voor de mens kan een slecht onderhouden ventilatiesysteem ook nog andere problemen veroorzaken. Geluidshinder is er daar één van. Stille ventilatie kan door het slecht functioneren van de mechanische ventilator plots duidelijk – en storend – hoorbaar worden. Een onderhoud van de mechanische ventilatie kan dit en andere technische ongemakken en storingen helpen te voorkomen. Maar hoe pakt u het onderhoud van een ventilatiesysteem het best aan?

Onderhoud afhankelijk van het ventilatiesysteem

Het onderhoud van een natuurlijk ventilatiesysteem is een stuk eenvoudiger dan een onderhoud van ventilatiesysteem C, en vooral, systeem D (balansventilatie). Dat spreekt voor zich. Waar in het eerste geval het onderhoud zich beperkt tot het reinigen van de ventilatieroosters, is het onderhoud van ventilatiesysteem C en D een stuk complexer. Daarbij zijn er namelijk ook tal van mechanische onderdelen die de nodige aandacht vragen.

De algemene regel is dat de centrale ventilatie na installatie best minimaal om de 2 jaar volledig gecontroleerd wordt, bij voorkeur door een erkend onderhoudsmonteur. Zehnder raadt aan om dit onderhoud jaarlijks te laten uitvoeren door één van onze eigen vakmannen. U kan hiervoor bij ons een jaarlijks onderhoudscontract afsluiten.

Daarnaast is het aangeraden elke 6 maanden ook een klein onderhoud in te plannen. Dit kan u zelf doen; volg daarbij de instructies in de gebruikershandleiding van het te reinigen ventilatiesysteem. Bij balansventilatie-units (systeem D) zoals de ComfoAir PRO, ComfoAir Q en ComfoAir Flex raadt Zehnder aan om hierbij minstens elk half jaar de filters te stofzuigen of te vervangen, de ventielen en bedieningen te reinigen en, indien van toepassing, de condensafvoer te vullen. Ook de warmtewisselaar dient te worden gecontroleerd. 

Ten slotte hoort bij een ‘groot onderhoud’ van het ventilatiesysteem ook het nakijken en reinigen van de luchtkanalen. Het WTCB raadt aan elke 3 jaar een inspectie uit te laten voeren en na 9 jaar de kanalen te laten reinigen (of te vervangen).

Voor de veiligheid geven we u dit nog mee: trek altijd de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact voor u met het onderhoud begint.

Hebt u vragen over het onderhoud van uw ventilatiesysteem? Contacteer ons. We helpen u graag om het systeem, ongeacht het type, in topconditie te houden.

Neem contact op   Sluit een onderhoudscontract af

    Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
    Zehnder Service & Kennis
    Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
    Vragen? Hulp nodig?
    Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
    Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

    Algemeen verzoek

    Naar contactformulier

    Ventilatieberekening aanvragen

    Naar contactformulier

    Verzoek om interventie

    Naar contactformulier
    Nog vragen? Bel ons gerust.

    Algemeen verzoek

    +32 (0) 15 28 05 10
    MyZehnder-portaal

    Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.