Ventilatiesysteem reinigen voor een gezond binnenklimaat

Het ventileren van een woning of appartementsgebouw is een continu proces van lucht aanvoeren en weer afvoeren. Dat gebeurt deels natuurlijk of volledig mechanisch, afhankelijk van het gekozen ventilatiesysteem. Omdat er hierdoor echter ook stof, bacteriën en andere vuildeeltjes in de centrale afzuiging kunnen terechtkomen, is het noodzakelijk het hele ventilatiesysteem (van de buizen en luchtventielen tot de mechanische ventilatiebox of wtw unit) na verloop van tijd te reinigen. Dat is vooral bij ventilatiesysteem C en, nog meer, bij systeem D uiterst belangrijk.

Verzuim je de installatie te onderhouden, dan loop je het risico op een verminderde luchtkwaliteit en gezondheidsklachten als gevolg van een slechtere doorstroming van verse lucht in de leefruimtes. Een lager debiet of minder zuurstof kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, een gevoel van moeheid, geïrriteerde luchtwegen, concentratiemoeilijkheden,… En dan hebben we het nog niet over vochtproblemen die kunnen optreden bij een gebrekkige verluchting van de badkamer of keuken… Of een hoger energieverbruik omdat de klimatisatie niet efficiënt werkt.

Naast fysieke gevolgen voor de mens kan een slecht onderhouden ventilatiesysteem ook nog andere problemen veroorzaken. Geluidshinder is er daar één van. Stille ventilatie kan door het slecht functioneren van de mechanische ventilator plots duidelijk – en storend – hoorbaar worden. Een onderhoud van de mechanische ventilatie kan dit en andere technische ongemakken en storingen helpen te voorkomen. Maar hoe pak je het onderhoud van een ventilatiesysteem het best aan?

Onderhoud afhankelijk van het ventilatiesysteem

Het onderhoud van een natuurlijk ventilatiesysteem is een stuk eenvoudiger dan een onderhoud van ventilatiesysteem C, en vooral, systeem D (balansventilatie). Dat spreekt voor zich. Waar in het eerste geval het onderhoud zich beperkt tot het reinigen van de ventilatieroosters, is het onderhoud van ventilatie type D (en C) een stuk complexer. Je zit dan ook met tal van mechanische onderdelen die de nodige aandacht vragen.

De algemene regel bij mechanische ventilatie is dat de centrale ventilatie na installatie best minimaal om de 2 jaar gecontroleerd wordt. Dat gebeurt bij voorkeur door een erkend onderhoudsmonteur. Daarnaast is het aangeraden elke 6 maanden een onderhoud in te plannen. Volg daarbij de instructies in de gebruikershandleiding van het te reinigen ventilatiesysteem.

Zo raadt Zehnder voor de ComfoAir PRO 300 balansventilatie aan minstens elk half jaar de filters te stofzuigen of te vervangen, de ventielen en bedieningen te reinigen en, indien van toepassing, de condensafvoer te vullen. Bij warmteterugwinning ventilatie (WTW) dient ook de warmtewisselaar te worden gecontroleerd! Omdat mechanische ventilatie meer onderhoud vraagt, zijn deze toestellen zo ontworpen dat alle onderdelen die regelmatig moeten worden schoongemaakt of vervangen makkelijk bereikbaar zijn.

Ook de luchtkanalen nakijken en reinigen hoort ten slotte bij een ‘groot onderhoud’ van het ventilatiesysteem. Het WTCB raadt aan elke 3 jaar een inspectie uit te voeren en na 9 jaar de kanalen te reinigen (of te vervangen).

Voor de veiligheid geven we je dit nog mee: trek altijd de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact voor je met het onderhoud begint.

Heb je vragen over het onderhoud van je ventilatiesysteem? Contacteer ons. We helpen je graag de afzuiging, ongeacht het type, in topconditie te houden.

 

  Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
  Zehnder Service & Kennis
  Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
  Vragen? Hulp nodig?
  Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
  Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

  Algemeen verzoek

  Naar contactformulier

  Ventilatieberekening aanvragen

  Naar contactformulier

  Verzoek om interventie

  Naar contactformulier
  MyZehnder-portaal

  Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.