Als het winter is en de koude, donkere dagen aanbreken, is het wel leuk om kaarsen aan te steken voor warmte en gezelligheid. Wie wil immers niet dat zijn kamer tijdens de feestdagen naar verse dennen of peperkoek ruikt? We weten allemaal hoe belangrijk het is om  voorzichtig om te gaan met kaarsen, maar het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat je kaarsen je huis niet vervuilen.

Waarom kaarsen soms ongezond zijn

De meeste kaarsen zijn gemaakt van paraffinewas. Van paraffinewas is vastgesteld dat het vluchtige organische stoffen (VOS) vrijgeeft in de lucht. Om in perspectief te plaatsen, worden VOS ook gevonden in  uitlaatgassen van auto’s en in producten voor chemisch reinigen. VOS kunnen zo onder meer bijdragen aan allergieën en astma.

Betekent dit dat we helemaal geen kaarsen meer moeten aansteken? Hoewel een paraffinekaars een loopneus, niezen of tranende ogen kan veroorzaken, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze je ernstig ziek maakt. Dus… laat die kaars nog maar even branden. De sleutel is het kiezen van de juiste kaars en het nemen van maatregelen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Zelfs als je geen kaarsen gebruikt, is een gezond binnenklimaat een kwestie die ons allemaal aangaat.

Hoe je veilig kaarsen brandt

Geen zorgen meer, hieronder geven we enkele tips om veilig en gezond kaarsen aan te steken, zonder dat deze een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit binnenshuis.

  • Kies een alternatief voor paraffine:  Kaarsen gemaakt van sojawas, bijenwas, koolzaadwas of kokoswas bevatten ingrediënten van betere kwaliteit en zijn een prima alternatief voor paraffine kaarsen, omdat deze minder chemicalën afgeven.
  • Ga voor ongeparfumeerde kaarsen: Hoewel een ongeparfumeerde kaars je kamer niet geurig laat ruiken, geeft deze minder chemicaliën vrij aan de lucht én zijn ze beter als je last hebt van allergieën. Of ga voor een natuurlijke kaars, deze hebben de neiging om geurstoffen te gebruiken die zijn gemaakt van etherische oliën, in plaats van chemisch gemaakte oliën.
  • Steek je kaarsen aan in een goed geventileerde ruimte: Wanneer je je kaarsen aansteekt, zorg er dan voor dat de kamer goed geventileerd is. Zodra je de kaars hebt gedoofd, ventileer dan goed door de deuren en ramen te openen. Dit zorgt ervoor dat de rook de kamer verlaat.
  • Kort het lontje in: Door het lontje van je kaars kort te houden, wordt de hoeveelheid roet en rook verminderd. Niet alleen dit, maar het inkorten van het lontje kan je kaars helderder doen branden en ook langer laten meegaan! Probeer je kaarslont onder 10mm te houden. Je kunt inkorten met een kleine schaar of een lonttrimmer.
  • Blaas je kaars niet uit: Velen van ons behandelen kaarsen zoals we doen op een verjaardagstaart en blazen ze hard uit. Dat laat echter roet en was achter op het lontje van je kaars, wat betekent dat je de volgende keer dat je hem aansteekt meer rook krijgt. Gebruik in plaats daarvan een kaarssnuiter of lontdipper om je kaars veilig uit te doen.

Hoe je de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren

Ongeacht of je kaarsen gebruikt of niet, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in je huis zo goed mogelijk is. Moderne huizen bieden niet veel ventilatie; hoewel dit geweldig is om ze droog en warm te houden, betekent dit dat er geen lucht in en uit kan stromen zoals het hoort. Het goede nieuws is dat er veel eenvoudige dingen zijn die je kunt doen om de frisse lucht die in je huis stroomt te stimuleren en verontreinigende stoffen te verminderen. Hier zijn onze beste tips:

1.

Open ramen en deuren

Dit is misschien het laatste wat je wilt doen als het buiten koud en ellendig is, maar het openen van je deuren en ramen, zelfs voor slechts vijf minuten, zorgt voor betere luchtcirulatie en vermindert luchtvochtigheid die op zijn beurt schimmel kan verminderen in huis.

2.

Introduceer planten in je huis

Kamerplanten zien er niet alleen mooi uit, maar ze kunnen ook helpen om de lucht in je huis schoon te maken. Uit een onderzoek van de University of Birmingham en de Royal Horticultural Society bleek dat planten stikstofdioxide in een kamer met maar liefst 20 procent kunnen verminderen. De vredeslelie en spinnenplant zien er fantastisch uit en zijn ook nog eens makkelijk te verzorgen!

3.

Koop een luchtreiniger

Een luchtreiniger verwijdert verontreinigingen uit je huis en reinigt de lucht. Als je ervoor kiest om een luchtreiniger te kopen, koop er dan een die de juiste maat heeft en geschikt is voor je kamer en aan je behoeften voldoet.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.