Balansventilatie' is een andere naam voor systeem D. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ventilatiesysteem C, regelt zo'n ventilatiesysteem D de aan- en afvoer van lucht in uw woning volledig mechanisch. Gedaan met ventilatieroosters in het raam voor bijvoorbeeld een natuurlijke ventilatie van de badkamer. Ook luchtrooster in de keukenmuur zijn hiermee verleden tijd. Met systeem D is de mechanische ventilatiebox voorzien van twee ventilatoren. De ene zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht via de droge ruimtes van de woning (woonkamer, slaapkamer,…). De andere ventilator voert de vochtige lucht af langs de natte ruimtes (badkamer, keuken, wc,...). Alles gebeurt automatisch, in functie van de oppervlakte van de woning en het gewenste comfortniveau.
Balansventilatie heeft vaak ook de voorkeur omdat het de energieprestaties van de woning verbetert en de klimatisatie een stuk efficiënter regelt. Vooral wanneer u een exemplaar met warmteterugwinning installeert. WTW, of warmtewisselaar ventilatie, haalt de warmte uit de afgevoerde binnenlucht om de koelere aangevoerde buitenlucht op te warmen. Daarmee spaart u op koudere dagen verwarmingskosten uit. In de zomer werkt zo'n wtw systeem ook omgekeerd: dan koelt het de aangevoerde verse lucht met de uitgaande binnenlucht. De airco moet in dat geval niet op volle kracht draaien. Alweer een besparing.
Nog een voordeel van systeem D of balansventilatie? Je kan er fijnfilters in aanbrengen om de lucht te zuiveren van pollen, fijnstof en vervuilde lucht. Interessant voor mensen die last hebben van een allergie.
Er is één belangrijke kanttekening: uw woning moet voldoende geïsoleerd zijn, anders haalt balansventilatie nooit zijn volle rendement.
Wilt u zelf een ventilatiesysteem D plaatsen? Weet dan dat, hoewel sommige systemen zoals de nieuwe Zehnder ComfoAir PRO 300 eenvoudig te installeren zijn, het aanleggen van balansventilatie toch de nodige technische kennis en ervaring vergt. Alleen al het plaatsen van de ventilatieleidingen en luchtroosters volgens het specifieke ventilatielegplan, in lijn met de algemeen geldende bouw-, veiligheids- en installatievoorschriften, vraagt vaak behoorlijk wat puzzelwerk.
Voor de installatie van de ventilatiebox gaat u best als volgt te werk.
Meer weten over het aanleggen van balansventilatie? Vraag het aan onze adviseurs. Zij geven u de juiste technische aanwijzingen voor een correcte ventilatie-installatie bij uw specifieke bouwproject.
Algemeen verzoek
Naar contactformulierVentilatieberekening aanvragen
Naar contactformulierVerzoek om interventie
Naar contactformulier