Balansventilatie

Met balansventilatie van Zehnder zorgt u voor een comfortabel en gezond klimaat in huis.

Centrale ventilatie met warmteterugwinning

Een balansventilatiesysteem ventileert de hele woning via het luchtverdeelsysteem dat lucht op de juiste plek toe- en afvoert. Zo hebt u overal in huis altijd meer dan genoeg frisse lucht. De warmte of koude die al in huis aanwezig is, wordt hergebruikt. Zo gaat er geen energie verloren.

Centrale balansventilatie

Koel- en verwarmingsmogelijkheden

Balansventilatie collectief

Waarom balansventilatie?

Ontdek zelf de vele troeven van balansventilatie (ventilatiesysteem D).

Finest indoort air comfort,kitchen, window

Gezondheid

Balansventilatie voert voortdurend verse, propere lucht aan en filtert ze alvorens ze de woning binnenkomt. Vervuilde, vochtige wordt afgevoerd. Resultaat: een gezond binnenklimaat en meer energie!

Comfort

Een raampje openen voor frisse lucht is niet langer nodig. U krijgt het beste van twee (en meer) werelden: gezonde lucht, een veilig gevoel en privacy, zonder geluidsoverlast, insecten of tocht.

Energiebesparing

Balansventilatie beïnvloedt de temperatuur van de toevoerlucht met de warmte of koude uit uw huis. Tot maar liefst 95% van de energie wordt dus opnieuw gebruikt. Uw verwarming of airco hoeft dus minder aan!

Behoud van waarde

Balansventilatie beschermt gebouwen tegen een te hoge luchtvochtigheid. Hierdoor wordt de plaatsing van een Zehnder balansventilatie-unit een investering in gezondheid én de toekomstige waarde van uw woning.

Hoe werkt balansventilatie?

De balansventilatie-unit gebruikt de temperatuur van de buitengaande lucht om die van de binnenkomende lucht te beïnvloeden via de warmtewisselaar. Zo’n 95 procent van de energie kan hiermee opnieuw worden gebruikt. Bovendien kan de luchtvochtigheid geregeld worden met een enthalpiewisselaar. Uw woning blijft zo behaaglijk warm in de winter en lekker fris in de zomer.

Wet- en regelgeving

De warmte uit uw huis (of koelte in de zomer) gooit u niet zomaar weg. U hergebruikt het en maakt zo uw huis duurzamer. Concreet betekent dit vaak een betere EPB-score voor uw woning. 

Meer weten

Library

Filters

Met authentieke Zehnder filters houdt uw ventilatie-installatie fijnstof, pollen, roetdeeltjes en zelfs bacteriën buiten. Het filteren van de buitenlucht voor die de ventilatie-unit inkomt, verlengt de levensduur van uw installatie. Vervang één keer per half jaar de luchtfilters van uw ventilatie-unit. Zo blijft het systeem stil en energie-efficiënt. Uw binnenklimaat blijft dan weer optimaal gezond.

Meer weten

filter packaging, ComfoAir Q filter package 10 pieces, packaging model year 2021, B2B packaging, 10007469, FIL-CAQ-CRS-10PC, 400502014, 10007470, FIL-CAQ-ePM1-10PC, 400502015

De gouden combinatie

Het hele jaar een aangenaam klimaat in huis? Breid dan uw ComfoAir Q ventilatie-unit uit met de Zehnder ComfoClime en Zehnder ThermalShield: een perfecte combinatie!

Meer weten 

Veelgestelde vragen

over balansventilatie (ventilatiesysteem D)

Balansventilatie zorgt ervoor dat gebruikte lucht naar buiten gaat, en schone verse lucht uw huis binnenkomt. Dit wordt ook ventilatiesysteem D genoemd. Dergelijke balansventilatiesystemen werken bovendien energie-efficiënt.

De balansventilatie-unit gebruikt de temperatuur van de buitengaande lucht om de temperatuur van de binnenkomende lucht te beïnvloeden. Dit gebeurt in de warmtewisselaar. Maar liefst 95 procent van de energie kan hiermee opnieuw worden gebruikt. Bovendien houdt dit systeem de luchtvochtigheid op peil met behulp van een enthalpiewisselaar. Uw woning blijft lekker warm in de winter en heerlijk fris in de zomer.

 

Ventilatie met warmteterugwinning is een gezonde en aangename manier om te ventileren. Het zorgt ervoor dat vervuilde lucht in de woning wordt afgevoerd, houdt de temperatuur op peil en reguleert het vochtgehalte. Daarbovenop levert het u een flinke besparing op bij uw energierekening.

Ja, een balansventilatiesysteem maakt automatisch een 'ClimateSwitch': de temperatuur van de buitengaande lucht wordt gebruikt om de temperatuur van de binnenkomende lucht aan te passen. Bovendien heeft het ventilatiesysteem een bypass-functie, waardoor zomernachtkoeling kan plaatsvinden. Zo behoudt u koelte in de zomer en heeft u minder of geen nood aan een airco

Naast deze passieve koelwijzen, zijn er ook een aantal actieve koeloplossingen die u op het ventilatiesysteem kunt aansluiten. 

Bekijk alle koeloplossingen

Een centraal balansventilatiesysteem ventileert de hele woning. Langs de luchttoevoerventielen wordt verse lucht de woning ingeblazen. Langs de luchtafvoerventielen wordt gebruikte lucht weer afgezogen.

Voor balansventilatie in individuele kamers of kleinere wooneenheden zijn er decentrale warmteterugwinning-units. Deze units hebben geen luchtverdeelsysteem, maar worden in de buitenmuur van de te ventileren ruimte bevestigd. Hierdoor realiseert snel een gezond en aangenaam binnenklimaat zonder al te grote ingrepen aan de woning.

Voor iedere woning is er een passend balansventilatiesysteem. Voor een grote woning hebt u een grotere capaciteit nodig, dan voor een eenkamerappartement. Door een (ventilatie)balansberekening te maken bepaalt u voor iedere woning exact wat de capaciteit van het balansventilatiesysteem moet zijn om te voldoen aan het de geldende normen. Wat ook belangrijk is, is of het systeem voor renovatie, dan wel nieuwbouw wordt gebruikt.

Een centraal balansventilatiesysteem bestaat uit diverse componenten. Het centrale hart van een balansventilatiesysteem is de balansventilatie-unit. Hierop is een volledig luchtverdeelsysteem aangesloten dat de lucht van en naar de verschillende ruimtes in huis voert. Dit luchtverdeelsysteem bestaat uit onder andere luchtslangen, geluiddempers, luchtverdeelkasten en luchtventielen.

Bekijk het assortiment met luchtverdeelsystemen

Ja, bij balansventilatie mogen ramen en deuren opengezet worden. Dit heeft geen invloed op de werking van het ventilatiesysteem. Wel zal in de winter meer koude lucht de woning inkomen waardoor er meer energie nodig is om deze weer op te warmen. Hetzelfde geldt omgekeerd voor warme lucht in de zomer.

De filters van uw unit kunt u het best minimaal twee keer per jaar vervangen. Hierdoor houdt u de lucht gezond, blijft het ventilatiesysteem stil én verlengt u de levensduur van uw toestel.

Woont u in een nieuwbouwwoning? Dan is het in het eerste jaar verstandig de luchtfilters vaker te vervangen. Er is dan vaak nog bouwstof aanwezig in de woning. De filters voorkomen dat het bouwstof in de ventilatie-unit terechtkomt en zullen daardoor sneller vervuilen. Daarom is het verstandig om in deze periode de filters van de ventilatie-unit regelmatiger te vervangen.

Afhankelijk van het type ventilatiesysteem dat u hebt, bedient u de ventilatie handmatig of gebeurt alles volledig automatisch. Bedieningsmogelijkheden zijn o.a. schakelaren en CO2-sensoren.

De prijzen van centrale balansventilatie-units liggen tussen de € 1.745 en € 3.804. Hoeveel een nieuwe ventilatie-unit kost, hangt af van het gekozen type. Nieuwe modellen zijn geavanceerder en energiezuiniger en daardoor in aanschaf vaak duurder dan oudere modellen. Balansventilatiesystemen voor een grotere woning, hebben ook meer capaciteit nodig (debiet). De prijs van een unit met een hoog debiet is hoger dan die van een unit met minder vermogen.

Voor een decentrale balansventilatie-unit betaalt u tussen de € 893 en € 1.700.

Als bewoner kunt u voor uw woning een balansventilatie-unit kopen via een installateur. Het is voor particulieren niet mogelijk een balansventilatiesysteem rechtstreeks bij een ventilatiefabrikant te kopen. Natuurlijk kunt u wel uw voorkeur voor een bepaald merk of type ventilatie-unit uitspreken. De installateur kan dan vervolgens adviseren hoe deze past in het gehele binnenklimaatsysteem.

Een installateur kan u adviseren welk ventilatiesysteem het best bij jouw situatie past. Je kunt het systeem via deze installateur kopen en laten installeren.

Vind een installateur bij jou in de buurt

Luchtfilters voor in de ventilatie-unit koopt u online. Kiest u voor Zehnder Original Filters, dan komen fijnstof, roetdeeltjes en zelfs bacteriën niet in uw woning terecht. Dit zorgt voor een gegarandeerde werking en verlengde levensduur van uw ventilatie-unit en is daarnaast goed voor uw gezondheid.

Ontdek Zehnder Original Filters

Om uw ventilatie-unit in topconditie te houden wordt aangeraden deze minimaal eens per twee jaar te laten onderhouden door een in ventilatie gespecialiseerde installateur. Hierdoor gaat de ventilatie-unit langer mee, en blijft de capaciteit en energiezuinigheid van het systeem optimaal.

Zelf kunt u de filters van uw unit vervangen. U houdt de lucht in huis gezond door de filters minimaal twee keer per jaar te vervangen. Dit zorgt ervoor dat het ventilatiesysteem stil blijft én u verlengt de levensduur van het toestel. Daarnaast kunt u de ventielen in de muur of op het plafond schoonmaken.

Stof en ander vuil verwijdert u eenvoudig van de ventielen met een sopje van water en afwasmiddel. U kunt ze voorzichtig loshalen van de muur of het plafond. Let hierbij wel op dat u de ventielen op de juiste plek terugzet. De ventielen zijn namelijk verschillend in hoogte ingesteld.

De vraag ‘Hoe lang gaat een balansventilatie-unit mee?’ is te vergelijken met de vraag ‘Hoe lang gaat een auto mee?’. Een vraag waarbij het antwoord afhankelijk is van allerlei factoren. Een indicatie is dat een balansventilatie-unit een technische levensduur heeft van 15 jaar. Dit betekent niet dat de ventilatie-unit standaard na 15 jaar moet worden vervangen. Vaak kunnen gebreken worden opgelost door losse onderdelen te vervangen.

De ventilatie-unit wordt vervangen door een gespecialiseerd bedrijf. De nieuwe unit wordt aangesloten op het bestaande luchtverdeelsysteem, denk bijvoorbeeld aan de kokers en de ventielen.

Op een balansventilatie-unit van Zehnder zit standaard twee jaar garantie op de onderdelen. Registreer u het product als installateur? Dan komt daar één jaar garantie extra bij op.

Registreer uw product

Een nog gezonder binnenklimaat? Samen gaan we verder!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vindt u documentatie en tutorials over uw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wilt u meer weten over Zehnder of heeft u vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al uw vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.