Neen, om te koelen hebt u altijd een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning nodig.

Alles hangt af van uw wensen én uw energiebron: warmtepomp, zonneboiler, centrale verwarming… Uw Zehnder installateur geeft u dan professioneel advies.

Jazeker, mits natuurlijk wat extra voorbereidingen. Neem gerust contact op met onze installateurs.

Dat kan niet. Een airco kunt u alleen stand-alone installeren.Een balansventilatie-unit versterkt onrechtsttreeks de werking van een airco-unit. De ingeblazen lucht van de airco gaat immers via de afvoerventielen door de wisselaar van uw balansventilatiesysteem. Deze koelere lucht verlaagt zo de inblaastemperatuur van uw balansventilatie. 

Dat ligt eraan welke balansventilatie-unit u liet installeren. Koos u voor een ventilatie-unit die voorzien is van een bypass-functie, dan geniet u nu al van zomernachtkoeling. Dankzij zo'n bypass gaat de warme binnenlucht niet door de warmtewisselaar, maar met een omleiding rechtstreeks naar buiten. De verse buitenlucht wordt dus niet voorverwarmd. Afhankelijk van het type zijn er ook nog andere koelmogelijkheden met balansventilatie. 

Het is belangrijk dat de balansventilatie zijn lucht vanaf een koude plek aanzuigt. Het liefst via een gevelrooster op de noordgevel. De minst optimale scenario’s zijn bitumen platdaken en oost-, west- of zuidgeoriënteerde daken. In die situaties is de aanzuigtemperatuur overdag vaak te hoog (metingen van boven de 50 graden Celsius zijn geen uitzondering). Het zal hierdoor heel lang duren voordat de bypass in werking treedt in de avond/nacht.

Om efficiënt te koelen met warmteterugwinnig is het cruciaal om de warmtebron (de zon) buiten te houden. Begin daarom altijd eerst met het aanbrengen van zonwering aan de buitenzijde van de raampartijen die veel zonlicht opvangen.

Dat hangt af van de situatie. Uitgaande van nieuwbouw, waarbij dus alles nog aangeschaft moet worden, varieert dit tussen de 6.000 en 10.000 euro (afhankelijk van de gekozen oplossing). Bij verbouwingen moet er gekeken worden of er al warmteterugwinning in de woning aanwezig is en of er een warmtepomp of andere bron voorhanden is die we kunnen aansluiten op de Climate Switch-oplossingen.

Is er een warmtepomp of bron aanwezig? Dan kunt u met een luxe variant van de WHR-unit inderdaad een Zehnder Comfopost gebruiken.

Op dezelfde manier als warmterugwinning; wanneer het binnen koeler is dan buiten, dan zorgt de wisselaar ervoor dat de aangezogen buitenlucht wordt teruggekoeld door de afgezogen binnenlucht. Bovendien zal uw balansventilatie gebruik maken van vrije zomernachtkoeling door het openen van de bypass.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om interventie

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.